Menü Kapat
Alerji Testleri

Patch Test (Yama Testi) 

Dermatoloji uzmanları, deride alerjik deri reaksiyonları ve ekzema olduğunda, nedenini tespit etmek amacı ile patch (yama) testi uygular. Patch test, prick testten farklıdır. Prick test bir allerji testidir. Prick test daha çok alerjik nezle ve astıma yol açabilen ev tozları, çimen polenleri, hayvan tüyü gibi nedenleri tespit etmek amacı ile kullanılır. Prick testin deri döküntülerindeki değeri sınırlıdır.

Patch testte şüphelenilen maddeler tahriş yapmayacak şekilde, düşük oranda kullanılırlar. Çünkü tahriş reaksiyonu alerjik reaksiyonu sanılarak yanlış teşhise yol açabilir.

  • Patch test sırta uygulanır. 48 saat sonra test bandı sırttan çıkarılır. Sırtta test uygulanan yerde kızarıklık, sulanma, kabarma oluşumunun derecesine göre testin sonucu değerlendirilir. Bazen alerji yapan maddeler geç reaksiyon verdiği için test alanı 96 saat sonra tekrar değerlendirilir.
  • Patch test öncesi güneşlenilmemelidir.
  • Testten sonra yüzme ve egzersiz yapılmamalıdır.
  • Testten sonra, test alanı kuru tutulmalıdır. Duş alınmamalıdır.

*Pozitif alerji testi sonucu ( resim altı yazı)

Prick Test

Prick test, uzun süren ve nedeni bulunamayan ürtiker (kurdeşen) ve allerjik ve mevsimsel nezlesi olan hastalarda yapılmaktadır. Bu test sırasında genellikle ön kolların üzerine çeşitli allerjenler (şüpheli maddeler) yerleştirilir ve yaklaşık 20 dakika sonra derinin reaksiyonu değerlendirilir. Alerjik reaksiyon derinin kızarıklığı ve ödemi şeklinde ortaya çıkar. Bu test sonucunda hastanın polenler, ağaçlar, otlar, çeşitli besinler, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve diğer alerjenlere karşı duyarlı olup olmadığı gösterilir.