Menü Kapat
Botoks zararlı mıdır?

Botoks zararlı mıdır? Kas hastalıklarında kullanımı 40-45 yıl önceye dayanan Botoks (Botox), 15 yıldır estetik amaçlı olarak kullanılmakta olup bu süreler içinde hiçbir yan etkisi saptanmamıştır. Botox çok ufak dozlarda kullanılması ve vücuda dağılmaması nedeniyle güvenilir ve zararsızdır. Bu protein sadece deri altındaki yüzeysel kasların rahatlamasını sağlar. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA’nın da onayladığı Botox tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Botox (Botoks) nerelerde kullanılır?

Alın bölgesindeki yatay çizgilere, iki kaş arasındaki dikey çizgilere, kaşların yukarı kaldırılması amacıyla, göz çevresinde mimiğe bağlı oluşmuş kırışıklara,  üst dişetinin görünmesi durumunda, üst ve alt dudaktaki dikey çizgilere ( sigara içimi çizgileri ), alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgiye ve boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kırışıkların azaltılması dışında başka amaçlarla da kullanılır mı?

Botox ayrıca eller, ayaklar, yüz ve koltuk altındaki aşırı terlemenin tedavisi için de kullanılmaktadır.  Terleyen bölgelere uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalışmasını azaltır. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botox uygulandığında şikayetler 8-12 ay süreyle gidrilir.

Botox (Botoks) nasıl uygulanır?

Botox çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden ciddi bir ağrı şikayeti oluşmaz. Tüm uygulama 5-10 dakika sürer.

Botox (Botoks) etkisi ne kadar sürer?

Botox’un etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar ve bu etki 4-9 ay ( ortalama 6 ay) devam eder. Uygulamaların sayısı arttıkça Botoks’un etkisi 12 ay kadar uzayabilir.

Botox (Botoks) kimler tarafından uygulanmalıdır?

Botox bu konuda eğitim almış uzman doktorların uygulaması gereken bir ilaçtır:

Son dönemlerde bazı estetik ve güzellik merkezlerinde  veya muayenehanelerde Botox ve dolgu enjeksiyonları yetkili olmayan kişiler veya hekimler tarafından uygulanmaktadır. Bu uygulamalar, ilgili uzmanlar tarafından yapılmadığı takdirde doku tahribatı (nekroz) ve tehlikeli  enfeksiyonların bulaşma riski gibi ciddi yan etkiler ile sonuçlanabilir. Buna ek olarak sözü geçen bazı merkezlerde orijinal olmayan korsan veya sahte ürünler Botox ve onaylı dolgu maddeleri adı altında uygulanmaktadır. 

Uygulama öncesi yaptıracağınız ürünün bilgilerini hekiminizden talep etmeniz ve orijinal olup olmadığını kontrol  etmeniz önerilir. İşlemlerinizin sadece “dermatolog veya plastik cerrahi uzmanı” tarafından güvenli ve bilimsel biçimde yaptırabileceğinizi hatırlatıyoruz

Botox (Botoks) uygulamasına devam edilmezse kırışıklar kötüye gider mi?

Hayır. Kırışıklıklar zamanla eski haline döner, hatta eskiye göre daha iyi durumda da kalabilir. Çünkü aradaki dönemde yeni kırışıklıklar oluşmayacaktır. 

Botox (Botoks) kimlere uygulanamaz?

Gebelik ve emzirme dönemlerinde zararlı bir etkisi görülmemesi ile birlikte bu uygulamalar tavsiye edilmez. Sinir-kas sistem hastalıklarında örneğin myastenia gravis ve Eaton-Lambert gibi durumlarda uygulanmaz.

Yaş sınırı var mıdır?

Botox 20 yaş üstünde derin mimik kırışığı olan herkese estetik amaçlı olarak uygulanabilir.

Yan etkisi var mıdır?

Botox uygulamaları bu konuda tecrübe ve eğitimi olan hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde herhangi bir yan etkisi olmaz. Uygulama sonrası hafif bir kızarıklık görülebilir. Ağrı ve acı hissi oldukça azdır. Yanlış uygulamalarda kısa süreli göz kapak düşmesi (4-6 hafta) yaşanabilir.

Botox (Botoks) yüzde felç yapar mı? İfadesiz donuk bir yüz olurmu?

Hayır, Botox ile tecrübeli ellerde doğal görünüm bozulmadan sadece istenmeyen bazı kas hereketleri (kaş çatma, alın buruşturma vb) azaltılır.

Morarma riski oluşturduğu için kan sulandırcı ilaçlar (aspirin kumadin, antikoagulan ) uygulamadan bir hafta önce alınmamalıdır.

Uygulamadan hemen sonra yüz yıkanabilir ve her türlü makyaj ürünü kullanılabilir. Uygulama yapılan bölgenin mimik kaslarının 2-4 saat süre ile sık sık kullanılması önerilir.

Botox kalıcı değişiklik sağlamaz. Botox uygulamaları sadece yüzünüzün belli bölgelerindeki kırışıklıklarda belli süre için düzelme sağlar. Botox son derece pratik ve güvenli bir yöntem olup uygulaması kısa sürer ve ağrı, acı yapmaz; özel herhangi bir bakım gerekmez; hastanın normal hayatını hiç bir şekilde etkilemez; lokal veya genel anesteziye gerek yoktur. Tecrübeli uzman hekimler tarafından doğru seçilmiş kişilere uygulandığı takdirde geçici de olsa oldukça tatminkar sonuçlar alınmaktadır.