Önemli Not!
Son dönemlerde estetik amaçlarla yapılan Botox ve dolgu enjeksiyonları yetkili olmayan kişiler veya hekimler tarafından uygulandığını görmekteyiz. Bu uygulamalar, ilgili uzmanlar tarafından yapılmadığı takdirde istenilen estetik sonuçlar yerine doku tahribatı (nekroz) ve tehlikeli enfeksiyonların meydana gelmesi gibi ciddi yan etkilerle sonuçlanabilir.
Uygulama öncesi seçtiğiniz hekimin uzmanlığına, deneyimine ve yeterliliğine dikkat etmenizi, yaptıracağınız ürünün bilgilerini ve prospektüsünü hekiminizden talep etmenizi öneririz. Estetik uygulamaların “sadece dermatolog veya plastik cerrahi uzmanı” tarafından güvenli biçimde yaptırabileceğinizi hatırlatıyoruz!”
Botoks
Botox (botoks) adı ile tanımlanan “botulinum toksini”, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir maddedir. Bu madde, onaylı olarak 2 farklı isimle piyasaya sürülmektedir: Dysport (İngiltere) ve Botox (İrlanda).
Botox göz ve nörolojik hastalıklar gibi tıbbın birçok alanında kullanılmakta olmakla birlikte estetik alanında yüzdeki mimik kasların hareketlerini azaltarak mimiklere bağlı oluşan çizgileri azaltmak için uygulanır. Mimik kaslarına bağlı çizgilenmeler en sık alın, kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür.
Botox ile mimik kasların hareketleri azalır.
Botoksun uygulama alanları;
Botox özellikle alın ve kaş arası çizgileri ve göz çevresi kaz ayağı kırışıklıkları gibi yüzün üst yarısındaki kırışıklıkların giderilmesinde tercih edilmektedir. .
Botoks nasıl uygulanır?
Uygulama, enjeksiyon şeklinde yapılır. Genellikle ağrılı bir işlem değildir. Tedavinin tümü yaklaşık 5 dakika sürmekte olup hasta normal yaşama hemen dönebilir.
Botoksun etkisi ne kadar sürer?
Botoks’un etkisi, enjeksiyonu takiben 7-8 gün içinde ortaya çıkar ve aktif kırışıklıklar azalmaya başlar. Çok derin kırışıklıkların azalması daha fazla zaman gerektirir. Bazen derin kırışıklıkların giderilmesinde Botoks ve dolgu maddeleri kombine olarak kullanılır. Botoks’un etki süresi 4-6 aydır. Botox etkisini yitirdiğinde uygulama isteğe bağlı olarak tekrarlanabilir.
Botoksun yan etkisi var mıdır?
Botox işleminin uzman kişi tarafından yapıldığı takdirde herhangi bir ciddi yan etkisi yoktur. Uygulamalarda bazen hafif ağrı, geçici olarak baş ağrısı, şişlik, morarma ve nadiren kaş ve göz kapağında geçici düşüklük oluşabilir.
Botoks ile terleme tedavisi;
Botox ayrıca aşırı terlemeyi azaltmak için koltuk altları, avuç içleri ve ayak tabanlarına uygulanabilir. Botox, aşırı terleme ve buna bağlı koku şikayeti olan kişilerde uygulanarak şikayetleri giderir. Botox ile aşırı terleme tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın.”
Hamilelikte Botoks uygulanabilir mi?
Botox’un gebelik ve emzirme döneminde zararlı etkisinin olup olmadığı henüz bilinmediği için bu dönemlerde uygulama yapılmaması önerilir.
Dolgu Uygulaması
Dolgu maddeleri yüzdeki kırışıklıklar veya çöküntüleri ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Dolgu maddeleri özellikle dudak dolgunlaştırılmasında, dudak çevresindeki konturu düzgünleştirmekte ve burun ile yanak arasındaki çizgilerin giderilmesinde oldukça güzel sonuçlar doğurmakta olup yüze daha genç bir görünüm kazandırabilir. Uygulaması 10-15 dk gibi kısa bir sürede gerçekleşen dolgu enjeksiyonun etkisi işlemden hemen sonra gözle görülür.
Dolgu maddeleri kalıcılık sürelerine bağlı olarak 3 gruba ayrılır:
Geçici dolgular (5-12 ay):
Kollajen veya hyaluronik asit içeren dolgu maddeleridir (Restylane, Teosyal, Rofilan, Puragen, Estelis, Fortelis, Hylaform, Juvederm, Varioderm vs).
Yarım kalıcı olanlar (1-3 yıl):
Kalsiyum hidroksilapatit, dekstran ve polikaprolakton içerirler (Radiesse, Ellansé ve Reviderm).
Kalıcı olanlar (3-10 yıl):
Silikon, polimetil metakrilat (PMMA) veya poliakrilamit jel (PAAG) içerirler (Artecoll, Aquamid, Beautical 2 ve 5).
İlk kez uygulamalarda hastanın memnuniyeti, dolgunun reaksiyonlarının gözlenmesi ve hekimin doğru değerlendirmesi açısından genellikle kısa süreli dolgular tercih edilmektedir.
Dudak konturu bozukluğu tedavisi ve dudak dolgunlaştırılması;
Dolgu maddeleri eskiden sadece dudak dolgunlaştırılması ve burun kenarı çizgilerinin giderilmesinde tercih edilmekteydi. Günümüzün dolgu maddelerinde gelişen teknolojik ilerlemeler sonucu ve uygulama teknikleri ve deneyimlerinin artması ile birlikte yanak, elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi, göz çevresi çöküklüğü ve kontur bozukluğunun onarılması, göz altı torbalanmalarının “tear trough” tedavisi ve alnın şekillendirilmesi olmak üzere yüzün herhangi bir kusuru ve doku kaybı giderilebilmektedir. .
Silikon ve kalıcı madde enjeksiyonu sakıncalı mıdır?
Evet! Sıvı silikon ve diğer kalıcı madde enjeksiyonları, alerji ve ölümlere neden olduğu gerekçesi ile pek çok ülkede yasaklanmıştır. Kalıcı maddeler dokular arasında dağılarak yer değiştirmelere, yabancı cisim reaksiyonlarına ve enfeksiyona yol açabilir ve bir daha asla çıkartılamazlar.
Kliniğimizde Botoks ve dolgu uygulamalarını yoğun deneyimimize dayanarak sürdürmekteyiz. Yasal kısıtlamalardan dolayı tedavi edilen hastaların resimleri yayınlanmamakta olup bilgi edinmek ve sonuçları incelemek üzere sizi kliniğimize bekleriz.