Menü Kapat
Ekzema

El ekzeması genel bir terim olup elde ortaya çıkan değişik derecede deri tahrişlerini tanımlamak için kullanılan bir isimdir. Derinizde kaşıntılı ve gittikçe yayılan kabuklu döküntüler ortaya çıkabilir. Ellerinizde kımızı lekeler, çatlaklar ve ağrı olabilir. Bazı kişilerde akıntılı veya içi su dolu kabarcıklar oluşabilir. Bu problemler hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir ve bazıları buna daha yatkındır: saman nezlesi veya değişik allerjilerin eşlik etmesi (atopi), iş veya hayat tarzı nedeni ile ellerin sık olarak su veya kimyasal maddelere maruz kalması vs.

Dermatoloğunuz size evde ve işinizdeki aktivitelerinizi sorarak el ekzemasının nedenini ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Bu yüzden cevaplarınız çok önemlidir, cevaplarınızla problemin nedenini bulmaya yardımcı olabilirsiniz.

Şikayetlerinizin çok uzun süreli veya şiddetli olduğu takdirde evinizde veya iş yerinizde kullandığınız kimyasallar ve allerjenlerle ilgili yama testi (patch test) yapılabilir. Bu test hangi maddelere karşı reaksiyon olduğunu ortaya çıkarabilir.

El ekzeması için kortizonlu krem ve pomatlar önerilir. Kortizon içeren krem ve merhemlerin kullanımı doktor kontrolünde ve gereğince olmalıdır. Sık ve gereksiz kullanımlarda kortizonun deriyi inceltme riski vardır. El ekzemasında yaşam şekli çok önemlidir. El temizleme ürünleri ve el kremleri mümkün olduğunca katkı maddesiz olmalıdır. En uygun ürünü yine dermatoloğunuz önerecektir.

EVDE ALINACAK ÖNLEMLER

Sık ev işi yapmak ekzemanın alevlenmesine neden olur. Ellerin sürekli olarak ıslanması derinin koruyucu tabakasını bozacağından, bu durumu kötüleştirebilir. Parfüm ve katkı maddesi içeren sabun ve deterjanlar da ekzemaya yatkınlık sağlar. Bu yüzden el ekzemanız var veya bir zamanlar olmuş ise ellerinizi çok sık yıkamaktan kaçınmalısınız ve aşağıda sayılan önlemleri almalısınız.

•  Tuvalet sonrası elleri ılık su ve parfümsüz bir temizleyici ile yıkamalısınız.

•  Ellerinizi yıkadığınız zaman nazikçe kurulamalı ve hemen nemlendirici sürmelisiniz. Aslında en iyisi vazelindir fakat kremler de (losyon değil) oldukça etkilidir ve her yıkama sonrası uygulamanız gereklidir.

•  Tüm ev işleri yaparken de korunmak için eldiven giyin. Kuru işlerde pamuklu, ıslak işlerde ise önce pamuklu eldiven üzerine ise pudrasız vinyl eldivenlerden giyin. Bu ikiliden oluşan eldivenler hazırlanmış şekilde piyasada bulunmaktadır (Mapa eldiven).

•  En iyisi su geçirmez eldiveni 15-20 dakikadan uzun giymemektir.

•  Yüzük altında tahriş edici maddeler kalabilir. İş yaparken ve ellerinizi yıkayıp kurulamadan önce yüzüğünüzü çıkarın. Ayrıca düzenli olarak bir bardak suda bir çay kaşığı amonyakla geceleri yüzüğünüzü temizleyin. Yüzüğünüzü takmadan çalkalayıp kurulayın.

•  Dışarıda çalışırken kalın dikişsiz deri veya kumaş eldiven giyin. Deri eldiven ellerinizi soğuk, rüzgarlı ve kuru havadan korur. Yün kullanmayın çünkü tahriş edebilir.

İŞTE ALINACAK ÖNLEMLER

Evde alınan önlemlere ek olarak aşağıda sayılan önlemlerde size oldukça faydalı olacaktır:

Islak işlerde çalışırken heavy-duty vinyl veya neoprene eldiven ve pamuklu eldiven kullanın. Pamuklu eldivenlerinizi düzenli olarak yıkayın. Ayrıca vinyl eldivenlerinizi de yıkayın.

Kuru iş yaparken deri veya temiz kumaş eldiven giyin.

Endüstriyel el yıkama ürünlerinden ve antibakteriyel temizleyicilerden kaçının.

Çalışma kıyafetlerinizi, koruyucu örtülerinizi, alet ve çalışma alanlarınızı temiz tutun. Tahriş edici maddelerin birikimi probleminizi arttırır.

Nemlendirici kullanmak çok önemlidir!

En iyi nemlendiriciler yağlı olanlardır. Daha az katkı maddesi içerir, derinin doğal nemini korur ve tahriş maddelerine karşı koruyucu tabaka oluşturur. Bunu da en iyi vazelin, gliserin ve üre içeren ürünler sağlayabilir. Gün boyu yanınızda ufak bir tüp taşıyarak sürekli kullanmanız faydalıdır.