Cilt kırışıklıkları, leke ve düzensizliklerin tedavisi ve sivilce, yara, ameliyat izlerinin ortadan kaldırılması amacıyla uygulanan mikrodermabrazyon amaçlanan pürüzsüzlük elde edilebilir.
Derinin en üstünde bulunan ölü tabakayı almaya yönelik bir yöntemdir. Rutin dermabrazyona göre daha yüzeysel bir tıraşlama sağlar. Bazal tabakayı uyarır ve kollajen konsantrasyonunu arttırır. Bu sayede cildin tazelenmesini sağlar. Bu etkin yöntem yaşlanmayı önleyici bakımların önemli parçasıdır.
Mikrodermabrazyon yüksek basınçlı alüminyum oksit mikro-kristallerinin cilde püskürtülerek cildin yüzeysel tabakalarının aşındırılması prensibine dayanan invaziv olmayan bir yöntemdir. Bu işlemde cilt yüzeyine temas eden mikro-kristaller yumuşak bir soyma işlemi yapmakta, ölü hücreler ve deri artıkları cihazın vakum sistemi tarafından emilmektedir. İşlem sırasında cilt yüzeyinde kan dolaşımı artar, hücre yenilenmesi hızlanır. Sonuçta alttan canlı, taze ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar.
Mikrodermabrazyon nasıl uygulanır?
Mikrodermabrazyon cihazıyla cilt yüzeyine ince partiküller püskürtülerek, cildin en üst ölü tabakasının yüzeysel ve aşamalı olarak soyulması ve alttaki sağlıklı dokunun ortaya çıkarılması yöntemidir.
Hangi amaçla kullanılıyor?
- Cilt kırışıklıklarını, lekelerini ve düzensizliklerini, sivilce, yara, yanık ve ameliyat izlerini ortadan kaldırılmasında
- Yüz ve vücuttaki (göğüs bölgesi, el vs.) pigmentli lekelerin tedavisinde
- Güneş hasarına bağlı cilt bozukluklarında
- Hiperkeratozlarda
- Cilt yüzeyindeki düzensizliklerin azaltılmasında
- Akne ve travma sonrası yara içlerinin azaltılmasında
- Hamilelik çatlaklarının giderilmesinde
- Yağlı deride yağın azaltılması ve temizlemede
- Yaşlanmayı önleyici bakım ve cilt tonusunun arttırılmasında mikrodermabrazyondan yararlanılır.
Uygulama seans ve süre bilgileri nasıl?
Mikrodermabrazyon işlemi 20- 30 dakika süren seanslar şeklinde yapılmaktadır. Seanslar birer hafta aralıklarla tekrarlanır; etkin bir sonuç elde etmek için mevcut probleme göre değişen 6- 8 seanslık bir tedavi programı gerekir.
Ciltlerinde leke olmayan kişiler de yaptırabilir mi?
Sağlıklı kişilerde de yılda bir kez uygulanabiliyor. Mikrodermabrazyon kürleriyle cilt kanlanması, dolayısıyla beslenmesi ve bu sayede hücre yenilenmesi sağlandığı için pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt ortaya çıkmış oluyor. Gözenekler derinlemesine temizlendiği için cilt, oksijenle daha fazla temasa geçiyor ve böylece bir anti-aging işlemi de uygulanmış oluyor.
Yan etkileri var mı?
Mikrodermabrazyon anestezi gerektirmeden uygulanabilen ağrısız, yan etki ve riskleri olmayan bir tedavi yöntemidir. İşlemden hemen sonra kişi günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilmektedir.
Bu yöntem, etkin bir tedavi olmasının yanı sıra, kimyevi bir madde kullanılmadığı ve işlem sağlık açısından hiçbir risk alınmadan tamamlandığı için tercih ediliyor. Cerrahi bir tedavi yöntemi olmadığı için iğne ve enjeksiyon gibi cilt altı uygulamaları da yapılmıyor. Dolayısıyla hasta konforu maksimize edilmiş oluyor.
Herkese uygulanabilir mi?
Uygulama bölgelerinde tanı konmamış cilt kanseri, enfeksiyon, aktif akne olması durumunda işlem yapılmıyor. Ayrıca yoğun kılcal damar ve benlerin üzerine de direk uygulanamıyor. Göz çevresi gibi hassas bölgelerde ise hafif çalışılması gerekiyor.
Başka yöntemlerle birlikte uygulanabilir mi?
Kişisel gereklilikler göz önünde bulundurularak lazer cilt yenileme, kimyasal peeling, yoğun ışık tedavileri (IPL) ile birlikte uygulanabiliyor.
Lazerle cilt yenilemede olduğu gibi günlük hayatı aksatmadan uygulanabilir mi?
Seans sonrası uygulama bölgelerinde başta kızarıklıklar olmak üzere renk değişiklikleri olması normaldir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden geçer. Kızarıklık sonrası ciltte pullanarak dökülmeler beklenebilir.
Uygulama sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor?
Yaz aylarında uygulama yapılması tavsiye edilmiyor. İyileşme süreci boyunca solaryum, güneş, makyaj ve cilde elle müdahaleden kaçınmak gerekiyor.