Menü Kapat

Nasır derideki basınç alanlarında deri kalınlaşması anlamına gelir. Derideki bu kalınlaşma aslında derinin kendisini korumak için aldığı bir önlemdir.

Nasır el veya ayak derisinde sert, ağrılı veya ağrısız bölgesel deri kalınlaşmaları şeklinde görülür. Nasırlar ayak parmak aralarında daha ufak, yumuşak ve ağrılı oluşumlar halinde olabilir. Bunlara yumuşak nasır denir.

Nasır en sık, ayakta 5 parmak( en küçük parmak) dış yüzünde, parmak üstlerinde, ayak tabanında kemik çıkıntıları (metatars) üzerinde ve topukta görülür. Yumuşak nasır ayakta en sık 4-5 parmak arasında görülür.

Nasır nedenleri:

  • Ayağı sıkan ayakkabı giymek
  • Ayak ve parmaklardaki ortopedik yapı bozuklukları
  • Ayaktaki kemiklerde kemik çıkıntıları
  • Yüksek topuklu ve sivri ayakkabıların ayağa basınç yapması

Nasırlar son derece ağrılı olabilir. Günlük yaşam ve iş hayatında engeller çıkarabilir. Ayrıca şeker hastalarında, dolaşım bozukluğu olanlar ve yaşlılarda mikrop kaparak derin yaralar oluşabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.

TEDAVİ

Nasır tedavilerinde en önemlisi nedeni ortadan kaldırmaktır: uygun ve rahat ayakkabılar giyilmelidir; ortopedik bir problem varsa düzeltilmelidir; ayak tabanlıkları ve yastıkçıkları, nasır koruyucu halka ve örtüler, parmak arası yastıkları faydalı olabilir. Banyolarda nasır alanını nasır törpüsüyle veya ponza taşıyla törpülemek, banyo sonrası yumuşatıcı krem ve yağlar kullanılmalıdır. Nasır gidermek için salisilik asit ve laktik asit içeren losyon ve flasterler kullanılabilir. Rutin yöntemlerle iyileşmeyen dirençli veya derin nasırlarda elektrokoterizasyon ile yakma işlemine başvurulur.