Vitiligo toplumun %1-2’sinde görülüp yaygın bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır. Hastaların %50’si 20 yaş öncesidir. Vücut ve yüzde geniş alanlar veya ufak alanlar halinde beyaz renkli lekeler görülür. Bu lekeli alanlarda deriye renk (pigment) veren hücreler kaybolmuştur.
Vitiligo hastalığının nedeni bilinmemektedir. Stres vitiligoyu tetikler ve şiddetlendirir. Bunun dışında vitiligo hastalarında bazı hastalıklar sık görülmektedir (Diyabet, tiroid bozuklukları(guatr), saçkıran, lupus, kansızlık, B12 vitamin eksikliği vb)
Vitiligo genetik geçişli değildir, ancak %20-30 ailesel yatkınlık bildirilmiştir.
Vitiligo tedavisi
PUVA
Psoralen maddesi içildikten veya sürüldükten 2 saat sonra sonra kabinde UVA (ultraviyole A ışığı) veya güneş ışığı ile tedavi şeklidir. Doğal güneş ışığı ile tedavi güvenli olmadığından doktor ofislerinde UVA kabinlerinde tedavi daha uygundur. Haftada 2 kez uygulanır. Oldukça uzun süreli bir tedavidir. Tedavi sonrası güneşte kalınmamalı, gözlük takılmalı ve güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Dar bant UVB fototerapi
UVB ( ultraviyole B ışığı) kabinde haftada 2- 3 uygulanır. İlaç içilmemesi nedeniyle tedavi sonrası rahat geçirilir.
Kortizon tedavileri
Krem, iğne, hap şeklinde kortizon ile tedavi düzenlenebilir. Kortizon tedavisi yan etkileri nedeniyle uzun süreli kullanılamamaktadır. Kapatıcı kremler ve losyonlar lekeli bölgelere sürülerek beyaz alanın görüntüsü gizlenebilir.
Pimekrolimus ve Takrolimus
Lokal olarak kortizonlu kremlerle kombine şekilde önerilebilir.
Beta-karoten ve anti-oksidan ilaçlar
Beta-karoten başta olmak üzere selenyum, C vitamini, A vitamini gibi anti-oksidan etkisi olan ilaçlar pigment oluşmasını sağlayan faktörlerdir. Genellikle diğer tedavilere ek olarak önerilir.
Lazer tedavisi
Excimer lazer ile başarılı tedavi sonuçları bildirilmiştir. Ancak pahalı bir yöntemdir. Uzun süreli sonuçları henüz bilinmemektedir. Son yıllarda Pimecrolimus veya Tacrolimus içeren kremler (Elidel krem) tedavide başarılı olarak kullanılmaktadır. Lokal olarak uzun süreli kullanımında yan etki yapmamsı nedeniyle göz ve yüz gibi hassas bölgelerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Depigmentasyon tedavisi
Çok yaygın hastalığı olan vitiligolu hastaların kalan renkli alanları özel ilaçlarla beyazlatılır. Kalıcı bir renk kaybı sağladığından dikkatli kullanılması gereken bir yöntemdir.
Cerrahi tedaviler
Pek çok değişik yöntem denenmiştir ancak çok sık uygulanan tedaviler değildir.
Pseudocatalase tedavisi
Yeni bir yöntemdir. Günde iki kez vitiligolu alana uygulanır. Dar bant UVB ile birlikte de iyi sonuçlar alınabilmektedir.