Menü Kapat

Zona, çocukluk çağı hastalığı olan suçiçeği virusünün tekrar aktifleşmesi sonucu meydana gelir. Çocukluğunda suçiçeği geçiren bireylerde virüs vücutta ömür boyu sinir köklerinde sessizce kalır. Vücudun bağışıklık sisteminde çökme meydana geldiği zaman ( ateşli hastalıklar, stres, aşırı yorgunluk, yaşlılık ya da kan hastalıkları), virus duysal sinirler boyunca ilerleyerek deriye ulaşır.

Başlangıç döneminde genellikle ağrı vardır ve döküntü ortaya çıkıncaya kadar hastalık ağrının ortaya çıktığı bölgeye göre kalp hastalıkları, böbrek taşı ya da apandisit gibi ağrı yapan akut hadiselerle karışabilir. Döküntü geliştiğinde ise tanı kolaydır. Grup yapmış, ortası göbeklenme gösteren su kabarcıkları, kızarıklık ve zaman zaman gelen ve özellikle gece artan ağrı hastalığın halk arasında gece yanığı olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. Hastalık ortalama üç hafta kadar sürer.

Zona tedavilerinin etkili olabilmesi için döküntü başladıktan sonra ilk 72 saat içinde uygulanmalıdır.

Tedavide antivirallerin yanında ağrı kesiciler, B vitaminleri kompleksi, kurutucu patlar ve bazen kortizon kullanılır. Bazı özellikle yaşlı kimselerde zona döküntüsü kaybolduktan sonra ağrı yakınmaları sürebilir. Postherpetik nevralji ( zona sonrası ağrı) adını alan bu durum oldukça şiddetli seyreder ve tedavi gerektirir.

ANTİVİRAL TEDAVİ

Acyclovir tb ( 4gr/ gün), Valacylovir tb ( 1000 mg günde 3 kez), Famciclovir (500 mg günde 3 kez), Foscarnet ( AIDS’li hastalarda).