Menü Kapat
Lekelerin doğru tedavisi

Günümüzde  dövme silme tedavisi,  Q switch ( Q anahtarlı) lazerler ile mümkündür. Q switch lazer dışındaki diğer yöntemler genellikle deriye hasar yaparak etki yaptıklarından, dövmeyi başarılı biçimde yok edemezler, üstelik ciddi izler bırakabilirler. Dövme işlemi sırasında boya kalıcı olarak cildin derin tabakasında yer alan hücrelerin arasına ve içine yerleştirilir ve vücut bu boyayı atamaz. Bu yüzden dövme kalıcı bir işlemdir. Q switch lazerler deriye zarar vermeden dövme boyasını küçük parçalara ayırır. Böylece dövme boyası küçük boyutlara gelir ve cilt hücrelerinden atılır. Dövme boyasındaki pigment ne kadar yoğun ise ve dövme ne kadar derin yapılmış ise seans sayısı o kadar artar .

Dövme en az 1 yıllık olmalıdır. Dövme silme  tedavisi 1-2 ay aralıklarla yapılır. Amatör dövmelerde ortalama 4-6 seans, profesyonel dövmede 6-10 seans tedavi gerekebilir.

Q switch lazerlerin çeşitleri: 

  • Q switch Nd:YAG lazer 1064 nm: siyah, lacivert renkli dövmeler
  • Q switch Nd:YAG 532 nm ( KTP lazer): kırmızı, mor, turuncu renkli dövmeler
  • Q switch ruby lazer: siyah, lacivert yeşil renkli dövmeler
  • Q switch alexandrite lazer 755 nm: siyah, lacivert yeşil renkli dövmeler
  • Pulsed  dye pigment lazer 585 nm: kırmızı yeşil lacivert renkli dövmeler

Dövme Silme Tedavisinde Hangi Lazer Seçilmeli ve Etkilidir?

Dövme yapma işleminde kullanılan her bir renk için farklı bir dalgaboyu ışını gerekmektedir. Dövme tek renkten oluşmuş ise sadece tek dalgaboyu ışın tedavi için yeterli olacaktır. Ancak dövmelerde genellikle birkaç renk tonu tercih edilmektedir. Bu yüzden tedavi için tek bir dalgaboyu lazer ışını içeren sistemler  farklı renkleri silmekte başarısız kalabilir. 

Lazer tedavisinde kullanılmakta olan dövme silme sistemleri çoğunlukla yukarıda adı geçen lazer sistemlerinden sadece birini içeriyor. Örneğin uygulamalar çoğunlukla sadece Q-switch Alexandrite veya sadece Q-switch Nd:YAG veya sadece Q switch KTP (532 nm) lazer ışınlarını içeren cihazlarla yapılmaktadır. Bu durumda özellikle farklı renklerden oluşan dövmelerin silinmesi başarısız hale gelir. 

Dövmenin etkili biçimde tedavi edilebilmesi için lazer sistemi farklı dalgaboyu ışınlarını bir arada barındırmalıdır. Bu özellik dünya çapında sınırlı sayıda Q-switch lazer sisteminde sağlanmıştır. Bu sistemler arasında Candela Alex Trivantage (KTP 532 nm, Alexandrite 755 nm ve Nd:YAG 1064 nm) ve HS 250E+ Q-switch (KTP 532 nm ve Nd:YAG 1064 nm) cihazlarından söz edilebilir. Bu tarz sistemler ile çeşitli derinlik ve farklı renklerden oluşan dövmeler yüksek başarı ile tedavi edilebilir.